Överlevnad


Grönsaker 1

SPECIALPRODUKTER FÖR ÖVERLEVNAD

Överlevnadsprodukter vid katastrofer och kriser

Jordbävningsdetektorer

 Proteinrika fröer för egenodling

Solcellsprodukter

Djupbrunnspumpar lågvolt 12 -48 Volt

Cirkulationspumpar 12 – 24  Volt

Omvandlare 12/24 V till 230 Volt

Låt DET inte HÄNDA som INTE FICK HÄNDA – var förberedd!

Vid en katastrofsituation – vad gör Du när allt är slut och ingen mat finns i Din butik? Vill Du överleva och ha tillgång till näring så finns en tillgång att lita på – Din trädgård eller balkong!

Nedan följer instruktioner hur Du kan överleva genom förberedelse för framtida eventuella katastrofer och tillhörande matbrist:

Skaffa proteinrika köksväxter för egenodling. Utan tillräckligt med protein kommer kroppen att förbruka sin muskelmassa och till slut kommer Du att mista ork – och inte kunna överleva. Minsta dagsbehov är ca 50 g!

Många vanliga trädgårdsväxter har mycket låga proteinvärden och kräver att Du kompenserar detta med annan proteinrik föda för att få i Dig ett lämpligt dagsbehov och kunna överleva vid en långvarig katastrof. Ett fåtal grönsaker såsom bönor, ärtor och broccoli innehåller detta och ett snabbt resultat uppnås.

Exempel: För att få i sig 50 g proteiner dagligen måste Du äta 38 rödbetor eller 70 morötter eller 26 gurkor eller 49 paprikor eller 73 rädisor etc! Då blir det intressant att odla och äta detta istället:
1,5 kopp svarta bönor eller 6 koppar ärtor eller 3 buntar med broccoli/dagligen. Då får Du ett fullständigt dagligt behov, tillsammans med lämpliga vätskor/vatten!
(Källor: USDA rekommendationer, USDA mat databas)

Trauma 1Scenario?
Det finns över två (2) miljoner legala vapenlicenser i Sverige samt de tillhörande illegala vapen som inte myndigheterna har kontroll över. (Källa RPS Rikspolisstyrelsen) Vad händer när dessa olika innehavare använder dessa vapen VID EN KRISSITUATION? Dessa vapen kommer troligtvis att användas för jakt på proteinrik mat i vår natur – kött från alla levande djur! Men kommer dessa byten att räcka och kommer de vilja dela med sig till andra behövande?

Varför behöver vi protein?
Protein är nödvändigt för cellernas uppbyggnad, för bildandet av hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret.

Olika typer av protein:
Protein finns i animaliska livsmedel som kött, mjölk, fisk och ägg och i vegetabiliska livsmedel som ärtor, bönor och spannmål. Animaliska livsmedel innehåller alla essentiella aminosyror i sådan mängd att det är tillräckligt för kroppens behov medan många vegetabiliska livsmedel inte gör det. Men vegetarianer kan genom att äta varierat få en fullt tillräcklig mängd essentiella aminosyror från maten.

Hur mycket protein är lagom?
1 gram protein innehåller 4 kcal (17 kJ). Det är lika mycket energi som 1 gram kolhydrater, men mindre än hälften så mycket som 1 gram fett.
WHO rekommenderar 0,75 gram protein av god kvalitet per kilo kroppsvikt vilket för en vuxen person som äter blandad kost motsvarar cirka 50-60 gram protein per dag. I praktiken får vi oftast i oss betydligt mer om vi äter en blandad kost. I Sverige rekommenderas att 10-20 procent av den energi man får i sig under en dag kommer från protein.
Muskler består huvudsakligen av protein. Många som vill bygga muskler äter därför stora mängder protein. Men äter man mer protein än man behöver leder det inte till ökad uppbyggnad av muskler. Grundförutsättningen för att bygga muskler är fysisk träning. En varierad kost i mängder som täcker energibehovet ger i de flesta fall tillräckligt med protein även om man tränar hårt.

Hur kan jag välja bra proteiner?
-Kött, fisk, ägg, mjölk och ost innehåller de essentiella aminosyrorna i en bra blandning.
-I växtriket är det proteinet från baljväxter som har bäst aminosyror. Ärtor, bönor och linser är därför viktiga för den som väljer att äta vegetariskt.

Mjöl, gryn och bröd innehåller små mängder av vissa essentiella aminosyror. I kombination med andra livsmedel, till exempel ärtor och bönor, ger de tillräckligt av de nödvändiga aminosyrorna
(Källa Livsmedelsverket Sverige)

Jordbävning 4